Velg en side

Et naturlig spørsmål å stille seg selv når en skal flytte er hvorvidt det er lurt å kjøpe eller selge bolig først. Det finnes mange argumenter på hver side av saken. Noen vil nok være mer bundet av de finansielle oppsidene/nedsidene, mens andre vil mene at det å finne drømmeboligen bør styre måten en går frem på.

I Norge er det utvilsomt vanligst å kjøpe først, men det er også noen som velger å selge først. Hva er egentlig best av å kjøpe eller selge bolig først, og hva er argumentene på hver side av saken?

Fordeler med å kjøpe bolig først

Den største fordelen med å kjøpe bolig først er utvilsomt det faktum at en kan finne drømmeboligen og ta den tiden en trenger i letejakten. Dersom du heller selger bolig først, så blir du tross alt tvunget til å finne et sted å bo ganske så raskt, noe som kan føre til at du ender opp med en mindre attraktiv bolig.

Kjøper du en bolig først, så er du helt garantert et sted å flytte inn etter din tidligere bolig blir solgt. Dermed slipper du for eksempel å leie et sted dersom du ikke skulle finne noen attraktive boliger i det som ofte kan være ganske så stressende markeder.

Fordeler med å selge bolig først

Selv om kjøp av bolig først gir deg fordelen med å kunne bruke mer tid på å finne drømmeboligen, så er det også viktig å huske på at en da betjener to boliglån over en periode. Spesielt dersom boligmarkedet har bremset ned, så kan det hende at en blir sittende på de to boligene over lang tid. Det kan fort bli veldig dyrt!

Et salg av gammel bolig før du kjøper en ny sikrer at du ikke sitter på to boliger, og dermed slipper du såkalt mellomfinansiering. Selger du boligen først, så har du dessuten full styr på hvor mye du kan legge i kjøp av ny bolig. Dermed går du ikke på et uventet økonomisk tap her, og du får full kontroll.

Minimaliser risiko ved kjøp først

Tross godene ved salg av bolig først, så vil nok de aller fleste gå for å kjøpe bolig først. Dette er simpelthen fordi de fleste tåler å ta den økonomiske byrden over en periode i bytte mot mer tid til å finne drømmeboligen, og ikke minst det å slippe å ha usikkerhet knyttet til hvor en skal bo i mellomtiden.

Det går derimot an å minimalisere denne økonomiske risikoen. Her vil det beste være å diskutere dine planer med en eiendomsmegler først. Da kan du for eksempel få innsikt i hvordan markedet ser ut, og om det å kjøpe først er økonomisk forsvarlig med tanke på hvor lang tid det kan ta å selge.

Dessuten er det mange ting du kan gjøre for å forberede deg til salgsprosessen. Mange forbereder ikke salget før etter de har kjøpt ny bolig, noe som gjør at tidsbruken og den økonomiske byrden øker ytterligere. Rydd, kast ut gamle møbler, og gjør boligen din klar til salg, slik at når den tid kommer, så kan du få boligen ut for salg mye raskere!

Bruk god tid på ditt valg

Uansett om du velger å kjøpe eller selge bolig først, så er det viktig å investere god tid i dette valget. Det finnes fordeler for kjøp først, som blant annet inkluderer god tid til å finne drømmeboligen. Samtidig vil dette være en ganske så stor økonomisk byrde, spesielt i trege boligmarkeder.

Bruk derfor god tid på ditt valg når du skal bestemme deg for hvorvidt det å kjøpe eller selge bolig først er det riktige valget i akkurat din situasjon!

Når du først har slått til og funnet drømmeboligen er det tid for flytting. Et flyttebyrå Oslo som kan hjelpe deg med dette er Flyttefoten.